Φωτιά στην τσέπη μας για 24 δις ευρώ μέχρι το 2015
Η αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ, το πάγωμα του εφάπαξ, η σύνδεση του επιδόματος ανεργίας από το εισόδημα και η περαιτέρω μείωση των προσλήψεων συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που επιτάσσει η νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου ώστε να εξασφαλιστούν 24 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015...
Βάσει της αξιολόγησης της τρόικας, η Ελλάδα θα κληθεί να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καλύτερο συντονισμό, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και συναίνεση της κοινωνίας για την εφαρμογή του Μνημονίου.
Το προβλεπόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για είσπραξη 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία αναφέρεται ως “φιλόδοξο”.
Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, εξετάζει δέσμη μέτρων που θα στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών, δίνοντας έμφαση στα εξής:
1) Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση 1 δισεκατομμύριο ευρώ κατά έτος. Βασικά του στοιχεία θα είναι ο περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς το βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.
Επίσης θα προβλέπεται και αύξηση των ετών που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 χρόνια σε 3 με 4 έτη).
Μάλιστα στο μνημόνιο γίνεται αναφορά σε «αποσυμπίεση μισθών» και σε «αυστηρότερη πολιτική για τους συμβασιούχους». Το μισθολόγιο πιθανότατα θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.
2) Νέες αυξήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ.
3) Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ.
4) Περαιτέρω μείωση κρατικών επιδοτήσεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων δημόσιων οργανισμών.
5) Πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιωτών σε κρατικές επιχειρήσεις.
6) Κλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο.
7) Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
8) Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
9) Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα «κόψει» πολλούς δικαιούχους επιδομάτων.
10) Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!