«Ίχνη» της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν στη Θεσσαλονίκη

http://www.newsbeast.gr/files/temp/96C4964CB4265871E8621D0BDD5113C2.jpgΟι συγκεντρώσεις που καταγράφηκαν δεν εγκυμονούν κίνδυνο για την υγεία...

Τα ραδιοϊσότοπα που «ξέφυγαν» από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα μετά από την καταστροφή στην Ιαπωνία «καταγράφηκαν» από το Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε ελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, ωστόσο έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του εργαστηρίου, το Ιώδιο 131 έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 24 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό και παρέμεινε στον αέρα της πόλης για έναν περίπου μήνα. Αντίστοιχα, το Καίσιο 137 και 134 από τη Φουκουσίμα ανιχνεύτηκαν από τις 3 ως τις 12 Απριλίου.

Οι συγκεντρώσεις που κατεγράφησαν ήταν της τάξης των μικρομπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα τη στιγμή που τα επίσημα διεθνή όρια για τις συγκεντρώσεις των ισοτόπων αυτών διαμορφώνονται στα δέκα μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (ένα μικρομπεκερέλ είναι το ένα εκατομμυριοστό του μπεκερέλ).

Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη τιμή του ιωδίου 131 ήταν 293 μικρομπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο και η μεγαλύτερη τιμή του καισίου 137 και του καισίου 134 ήταν 99 μικρομπεκερέλ. Πλέον, τα παραπάνω ραδιοϊσότοπα δεν είναι ανιχνεύσιμα στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας (οι συγκεντρώσεις τους είναι μικρότερες των 10 μικρομπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο).

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνει, με σημερινή της ανακοίνωση, και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) που μαζί με το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων πραγματοποίησαν περισσότερες από 310 μετρήσεις σε δείγματα προερχόμενα από την πλήρη περιβαλλοντική αλυσίδα (αέρας, νερό της βροχής, χόρτα, γάλα και κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής) από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικά για τις μετρήσεις στο γάλα και τα χόρτα, οι μετρήσεις του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις ραδιοϊσοτόπων σε σχέση με τον αέρα λόγω του ότι αυτά καταλήγουν στο έδαφος. Πάντως, στο γάλα από πρόβατα ελευθέρας βοσκής οι συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν δεν ξεπέρασαν το ένα μπεκερέλ ανά λίτρο, ενώ τα όρια ασφαλείας για τη συγκεκριμένη περίπτωση και μάλιστα στην Ιαπωνία είναι τα 200 μπεκερέλ ανά λίτρο. Μέσα σε ένα μήνα περίπου και αυτές οι συγκεντρώσεις αναμένεται να είναι μη ανιχνεύσιμες καθώς το ιώδιο έχει χρόνο ημιζωής 8 μέρες.


πηγή: newsbeast.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!

Οι αναρτήσεις που πήραν τα περισσότερα Likes

Κάνε Like εκεί που αξίζει