Μία αρχαία πόλη ξαναζωντανεύει!

Μία κατεστραμμένη αρχαία πόλη του ελληνικού κόσμου αποκτά και πάλι ζωή με τη βοήθεια της τεχνολογίας. 

Επιστήμονες από τη Βρετανία κατάφεραν να απεικονίσουν με απόλυτο ρεαλισμό μία βυθισμένη αρχαία πόλη που παρουσιάζεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, στο Νότιο Αιγαίο σε τρισδιάστατο χάρτη.

Χρησιμοποιώντας τον πιο εξελιγμένο υποβρύχιο εξοπλισμό και ένα λογισμικό ανασύνθεσης της τοποθεσίας, αρχαιολόγοι και επιστήμονες της πληροφορικής ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη χαρτογράφηση και ψηφιακή αναδημιουργία ενός λιμανιού της εποχής του χαλκού που είχε καταποντιστεί πριν από 3000 χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια βυθισμένη πόλη απεικονίζεται πλήρως σε χάρτη 3D.

Ολόκληρη η πόλη καλύπτει 20 στρέμματα και έχει απεικονιστεί με πολύ υψηλή ανάλυση, με περιθώριο σφάλματος μικρότερο από τρία εκατοστά. Η έρευνα πραγματοποιείται από την αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου του Nottingham της Μ. Βρετανίας και αποτέλεσε το θέμα μίας σειράς δύο ειδικών ντοκιμαντέρ του BBC.

Το αρχικό όνομα και πολιτικό καθεστώς της περιοχής αποτελεί ένα μυστήριο. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ήκμασε μεταξύ του 2000 και του 1100 π.Χ., φτάνοντας στην ακμή της το 1700 με 1500 π.Χ., και ότι εγκαταλείφθηκε περίπου έναν αιώνα πριν από το τέλος της χιλιετίας. Είναι πιθανό ότι, στο αποκορύφωμά της, η πόλη ήταν ένα εμπορικό ή πολιτικό κέντρο του αρχαίου Μινωικού πολιτισμού που ήκμασε στο νησί της Κρήτης στην πατρίδα μας.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, η πόλη πιθανώς λειτουργούσε ως ένα σημαντικό λιμάνι του Μυκηναϊκού πολιτισμού ή μπορεί να ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του Βασιλείου της Λακωνίας κατά τη Μυκηναϊκή εποχή. Η περιοχή σχετίζεται, επίσης, με την ομηρική ιστορία του Βασιλιά Μενέλαου και της ωραίας Ελένης που προκάλεσε τον Τρωικό Πόλεμο. Ολόκληρη η πόλη βρέθηκε τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Αιγαίου, έξω από τις ακτές της χερσονήσου της ανατολικής Πελοποννήσου της πατρίδας μας. Τη βύθισή της προκάλεσαν τα κύματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σειράς σεισμών που προκλήθηκαν στην περιοχή.

«Το να ερευνεί κανείς αυτή την πόλη ήταν μια μοναδική διαδικασία. Είναι ένα από τα λίγα μέρη στη γη όπου, ως αρχαιολόγος της θάλασσας, μπόρεσα κυριολεκτικά να κολυμπήσω κατά μήκος ενός δρόμου της καταποντισμένης αρχαίας πόλης και να κοιτάξω μέσα σε ένα βυθισμένο τάφο», δήλωσε ο Δρ. Χέντερσον. «Οι λεπτομερείς πληροφορίες που καταφέραμε να πάρουμε από την έρευνά μας έδωσαν μία άνευ προηγουμένου λεπτομερή εικόνα του πώς έμοιαζε μια μυκηναϊκή πόλη του ελληνικού κόσμου στην Εποχή του Χαλκού», συμπλήρωσε. starxeiamas.blogspot.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!

Οι αναρτήσεις που πήραν τα περισσότερα Likes

Κάνε Like εκεί που αξίζει