SOS για τη φυματίωση! Ποια παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν


Με επείγον έγγραφο του το υπουργείο Υγείας προς όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες ζητά να εμβολιασθούν παιδιά με το εμβόλια κατά της φυματίωσης καθώς φαίνεται ότι ο κίνδυνος παραμένει ορατός για τη νόσο που επανέκαμψε από το παρελθόν.


Ειδικότερα σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και προς τον ΕΟΠΥΥ ο εμβολιασμός, θα συνεχιστεί και την φετινή περίοδο, καθώς η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του, με βάση τις πρόσφατες οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού (IUALATD) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.).

Κατά συνέπεια σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ ο αντιφυματικός εμβολιασμός θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση mantoux. Για όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν για διάφορους λόγους στην ηλικία αυτή, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών. 

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως: 
• Μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας 
• Αθίγγανοι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης 
• Παιδιά με mantoux (-) στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση (θετικά πτύελα) 
• Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (όχι βρέφη που έχουν παρουσιάσει ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS) 
• Νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων, υπάρχει άτομο με φυματίωση (εμβολιάζονται κατά τη γέννηση)

Το εμβόλιο B.C.G και η δερμοαντίδραση mantoux θα χορηγούνται για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ από τις Μονάδες Υγείας, κατόπιν παραγγελίας στο Παράρτημα του Κεντρικού Φαρμακείου του Οργανισμού. 

Να σημειωθεί ότι η φυματίωση είναι υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η έγκαιρη δήλωση των κρουσμάτων φυματίωσης προς τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων και προς το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική, και γίνεται εντός εβδομάδας από την διάγνωση είτε από τους κλινικούς είτε από τους εργαστηριακούς γιατρούς με το Δελτίο Δήλωσης Κρούσματος. iatropedia.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!

Οι αναρτήσεις που πήραν τα περισσότερα Likes

Κάνε Like εκεί που αξίζει