Όσα πρέπει να ξέρεις για τον σακχαρώδη διαβήτη

Θεωρείται μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες ενώ μεγάλο ποσοστό ατόμων που πάσχει από διαβήτη δεν το γνωρίζει. Μάθε τι είναι, τι προκαλεί και πώς μπορεί να προληφθεί ο σακχαρώδης διαβήτης.
Πρόκειται για χρόνια πάθηση που συνδέεται με την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης από το πάγκρεας ή αντίθετα προκαλείται από ανεπάρκεια ινσουλίνης, όταν το σώμα δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Με άλλα λόγια προκαλείται από υψηλή τιμή σακχάρου στο αίμα, είτε επειδή ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη, είτε επειδή δεν την αξιοποιεί σωστά.

Οι τύποι σακχαρώδους διαβήτη

Υπάρχουν δύο κατηγορίες σακχαρώδους διαβήτη, ο τύπος Ι και ο τύπος ΙΙ.

Ο πρώτος είναι ο λεγόμενος νεανικός και ινσουλοεξαρτώμενος διαβήτης (απαιτεί δηλαδή τη χορήγηση ινσουλίνης), οφείλεται σε διαταραχή της έκκρισης της ινσουλίνης κι εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία.

Ο πιο συχνός ωστόσο είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ, που εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή και συνήθως συνοδέυεται από παχυσαρκία ενώ δεν είναι ινσουλινοεξαρτώμενος. Περίπου το 90% των περιπτώσεων διαβήτη είναι τύπου ΙΙ.

Τέλος, μια πιο σπάνια μορφή διαβήτη είναι αυτός της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης κι εξαφανίζεται μερικές ημέρες μετά τον τοκετό.
Τι μπορεί να προκαλέσει διαβήτη;
Μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί τι προκαλεί τον νεανικό διαβήτη τύπου Ι. Πιστεύεται πως αποτελεί ανοσολογικό νόσημα ενώ τόσο γενετικές, όπως η προδιάθεση όσο και περιβαλλοντικές επιδράσεις όπως η διατροφή, το άγχος και κάποιοι ιοί φαίνεται πως είναι σημαντικές για την εμφανισή του.

Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου ΙΙ, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Και εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα αλλά και ο τρόπος ζωής. Το υπερβολικό βάρος, η απουσία άσκησης, η πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά διατροφή σε συνδιασμό με την ηλικία και την εθνικότητα ( Aσιάτες, Aφρικανοί έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση) αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες διαβήτη τύπου ΙΙ.

Γιατί επιβάλλεται έγκαιρη διάγνωση

Ο διαβήτης δεν έχει εμφανή συμπτώματα με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις η διάγνωση να γίνεται μόλις εμφανιστούν επιπλοκές που προκαλεί η νόσος. Επειδή όμως οι επιπλοκές μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις, φρόντισε να επισκεφτείς κάποιο γιατρό ειδικά, αν έχεις πατήσει τα 40. Αδυναμία, κόπωση, αδιαθεσία, συχνουρία, δίψα, θολή όραση, συχνές λοιμώξεις, αργή επούλωση των πληγών είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να υποκρύπτουν τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Επικίνδυνες επιπλοκές του διαβήτη

* Προβλήματα με την όραση και τα μάτια όπως για παράδειγμα η αμφιβληστροειδοπάθεια με κίνδυνο τύφλωσης

* Νεφροπάθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια

* Καρδιαγγειακή νόσος, όπως για παράδειγμα έμφραγμα, στεφανιαία νόσος ή εγκεφαλικό επεισόδιο
Πρόληψη
Σε αντίθεση με τον νεανικό διαβήτη, ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να προληφθεί με τη βελτίωση του τρόπου ζωής. Το γεγονός μάλιστα πως ο διαβήτης ενιλίκων δεν διαγιγνώσκεται εύκολα, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή, η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπισή του κρίνονται απαραίτητα.

Η σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι τα κλειδιά όχι μόνο για τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους αλλά και για την προάσπιση της υγείας μας.
Επίσης, αν έχεις ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, μην αμελείς να εξετάζεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα. H διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου II καλό είναι να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς, καθώς η νόσος είναι ανιχνεύσιμη αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθεί. womenonly



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!

Οι αναρτήσεις που πήραν τα περισσότερα Likes

Κάνε Like εκεί που αξίζει