10 συμβουλές για να προστατεύσεις τη μέση σου!

Η σπονδυλική μας στήλη, και πιο συγκεκριμένα η μέση μας, υπόκειται καθημερινά καταπόνηση λόγω της διαρκούς μας κίνησης και λόγω της στάσης μας.

Η κακή στάση του σώματός μας καθώς και η μη σωστή κίνηση του κορμού μας σε διάφορες δραστηριότητες, μας οδηγεί σε πρόωρη φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής μας στήλης με αποτέλεσμα την εμφάνιση οσφυαλγίας.

Έτσι, παρόλο που συνήθως υπάρχει γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση δισκοπάθειας, ένα πολύ μεγάλο μέρος για την αποφυγή δυσάρεστων ενοχλήσεων από τη μέση μας , εξαρτάται από εμάς. Ο τρόπος που στεκόμαστε, εργαζόμαστε και κάνουμε διάφορες κινήσεις ,καθορίζουν σε έναν βαθμό την εμφάνιση ή εξάλειψη της οσφυαλγίας.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να προλάβουμε την οσφυαλγία;

Αποφεύγουμε να σηκώνουμε βαρειά αντικείμενα, μακριά από το σώμα μας και με τεντωμένα τα πόδια. Αντιθέτως, με βαθειά εισπνοή φέρνουμε το αντικείμενο κοντά μας και λυγίζουμε τα πόδια πριν το σηκώσουμε.

Δε σκύβουμε ποτέ με τεντωμένα τα πόδια, όσο ευλύγιστοι και να είμαστε.
Στην καρέκλα του γραφείου μας, δεν σκύβουμε προς τα εμπρός αλλά κρατάμε ευθεία στάση του κορμού παράλληλα στην καρέκλα και με τα χέρια επάνω στο τραπέζι.
Αλλάζουμε συχνά στάση και σηκωνόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Βαδίζουμε όσο επιτρέπει η καθημερινότητά μας αλλά και κάτι παραπάνω.

Γυμναζόμαστε σωστά και με μέτρο. Η καταπόνηση και οι κινήσεις στη γυμναστική που εκτελούνται με λάθος τρόπο, φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.
Επιλέγουμε στρώμα κάποιων προδιαγραφών και ανάλογα με το βάρος μας. Δεν είναι όλα τα στρώματα τα ίδια και ούτε είναι όλα ανατομικά. Ακριβότερο δε σημαίνει και καλύτερο.

Διακόπτουμε το κάπνισμα, αφού, πέρα από τις αμέτρητες βλαβερές επιπτώσεις του, βλάπτει και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο.
Διατηρούμε το ιδανικό σωματικό μας βάρος με κάθε τρόπο.
Επισκεπτόμαστε τον ορθοπαιδικό όταν μια ενόχληση στη μέση επιμένει και δε λαμβάνουμε ποτέ φάρμακα δίχως να γνωρίζουμε τη διάγνωση.

Τόσο σε μια αθώα οσφυαλγία όσο και σε μια αρκετά επώδυνη κατάσταση που μας προκαλεί παροδική αναπηρία, η τήρηση των παραπάνω οδηγιών μας βοηθά στην ομαλή έκβαση της πάθησης.

Δημήτρης Κωνσταντής
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Τραυματολόγος
mch-training.com markos



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!

Οι αναρτήσεις που πήραν τα περισσότερα Likes

Κάνε Like εκεί που αξίζει