Πόσο συχνά πάτε τη νύχτα στην τουαλέτα;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύον ότι είναι φυσιολογικό να ξυπνούν δύο ή περισσότερες φορές την νύχτα για ούρηση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι φυσιολογικό να διακόπτετε τον ύπνο σας από την ανάγκη να ουρήσετε.
Αυτή η ανάγκη να διακόψετε τον ύπνο σας για ούρηση ονομάζεται νυκτουρία.
Η νυκτουρία είναι η πιο συχνή διαταραχή του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Η νυκτουρία δεν αποτελεί σύμπτωμα μόνο των ηλικιωμένων καθώς μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία, αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Στους ηλικιωμένους η νυκτουρία εμφανίζεται το ίδιο συχνά και στα δύο φύλλα. Η συχνότητα εμφάνισης της νυκτουρίας είναι υψηλή και σε νεότερα άτομα.
Ένα στα 3 άτομα (άνδρες ή γυναίκες) γενικού πληθυσμού άνω των 60 ετών εμφανίζουν νυκτουρία.
Τι φταίει;
Συχνά η νυκτουρία εμφανίζεται μόνη της, χωρίς άλλα προβλήματα από το ουροποιητικό. Υπάρχουν διαφορετικές παθήσεις που μπορεί να προκαλούν νυκτουρία και μια απλή κατηγοριοποίηση αυτών είναι, σε νυκτερινή πολυουρία, σε παθήσεις της ουροδόχου κύστης και του προστάτη και σε λοιπές παθήσεις. Η νυκτερινή πολυουρία προκαλείται κυρίως από τη διαταραχή στην παραγωγή μιας ορμόνης του οργανισμού (της βαζοπρεσσίνης) που με την επίδραση της η φυσιολογική παραγωγή των ούρων μειώνεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ένας απρόσκοπτος ύπνος.
Οι σημαντικότερες παθήσεις της ουροδόχου κύστης και του προστάτη ή γενικότερα του ουροποιητικού που μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία, είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, η νευρογενής κύστη, η μειωμένη χωρητικότητα της κύστης, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και ο καρκίνος του προστάτη.
Από τις λοιπές παθήσεις σημαντικό είναι να αναφερθούν ο σακχαρώδης και ο άποιος διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η ηπατική ανεπάρκεια, η πρωτοπαθής πολυδιψία και η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία είναι, τα φάρμακα (διουρητικά, κορτικοστεροειδή, κ.α.) η υπερβολική βραδινή λήψη υγρών και το άγχος.
Η διερεύνηση της νυκτουρίας απαιτεί την λήψη ενός εκτεταμένου ιατρικού ιστορικού, την συστηματική κλινική εξέταση και τέλος τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι επιπτώσεις στη ζωή μου
Από μελέτες γνωρίζουμε ότι:
Η νυκτουρία αποτελεί τη συχνότερη διακοπή του ύπνου,
Η νυκτουρία συνδέεται με σημαντική μείωση της ποιότητας της ζωής και αύξηση της νοσηρότητας.
Η έλλειψη του ύπνου οδηγεί σε υπνηλία, κόπωση, μείωση ενεργητικότητας, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή ψυχική διάθεση, συχνές πτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κάταγμα.
Νεότερα δεδομένα δείχνουν συσχέτιση της νυκτουρίας με την κατάθλιψη, με την αύξηση των καρδιολογικών προβλημάτων, με νεφρική νόσο τελικού σταδίου, με επιδείνωση του σακχαρώδη διαβήτη και με καρδιαγγειακό θάνατο και θνησιμότητα.
Σήμερα υπάρχει λύση!
Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση και από την βαρύτητα της νυκτουρίας. Ο στόχος της θεραπείας είναι η κλινικά σημαντική μείωση της διακοπής του ύπνου για ούρηση. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, φαρμακευτική ή ακόμα και χειρουργική.
Σαν συντηρητική θεραπεία θεωρείται η αλλαγή στον τρόπο ζωής και ειδικά εκείνων των παραγόντων που πιθανώς να επηρεάζουν τη νυκτουρία. Έτσι η μείωση της λήψης υγρών το βράδυ, η αποφυγή λήψης καφέ ή αλκοόλ - που αποτελούν φυσικά διουρητικά - το απόγευμα ή το βράδυ, καθώς και η προσπάθεια επίτευξης μιας ολοκληρωμένης ούρησης χωρίς υπόλειμμα πριν τον βραδινό ύπνο, συγκαταλέγονται στην συντηρητική θεραπεία.
Φαρμακευτικά η νυκτουρία αντιμετωπίζεται με φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη νέα αντιδιουρητική φαρμακευτική αγωγή με δεσμοπρεσσίνη, καθώς αποτελεί ειδική αγωγή, με τις τελευταίες έρευνες να δείχνουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της νυκτουρίας. markos
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!