Τσιπάκι «διαίτης» ενόψει #Υγεία
Ένα εμφυτεύσιμο τσιπάκι «διαίτης» το οποίο παρακολουθεί διαρκώς τις διατροφικές συνήθειες του κατόχου του και τον ειδοποιεί πότε πρέπει να σταματήσει να τρώει, ανέπτυξαν ελβετοί επιστήμονες από το τμήμα Βιοτεχνολογίας του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH).
Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Communications», το τσιπάκι εξετάζει διαρκώς τα επίπεδα λιπαρών στο αίμα του χρήστη. Όταν κάποιος έχει φάει πολύ, στέλνει σήμα που «κόβει» την πείνα.
Για την ανάπτυξη του εμφυτεύσιμου «διαιτολόγου», οι ελβετοί επιστήμονες συνδύασαν διαφορετικά γονίδια τα οποία παράγουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που με τη σειρά τους προκαλούν αντιδράσεις στον οργανισμό με αποτέλεσμα να αποστέλλεται στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού. Αρχικά, εμφύτευσαν το γονιδιακό «πάντρεμα» σε ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια έκλεισαν σε τσιπάκια.
Οι πρώτες ενδείξεις και τα μελλοντικά σχέδια
Δοκιμές μιας πρώιμης εκδοχής του μικροτσίπ σε ποντίκια, έδειξαν ότι η μικροσυσκευή βοηθούσε τα παχύσαρκα πειραματόζωα να καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα λιπαρών τροφών με αποτέλεσμα να χάσουν βάρος. Μόλις τα ποντίκια είχαν φτάσει στο φυσιολογικό τους βάρος, το μικροτσίπ σταματούσε να στέλνει το σήμα «είμαι χορτάτος».
«Αντί να βάλουμε τα ποντίκια σε δίαιτα για την απώλεια των περττών τους κιλών, συνεχίσαμε να τους προσφέρουμε λιπαρές τροφές σε αφθονία. Τα πειραματόζωα όμως, έτρωγαν πλέον λιγότερο γιατί το εμφύτευμα τους προκαλούσε το αίσθημα του κορεσμού» εξηγεί χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επινοητής της ιδέας, Μάρτιν Φούσενεγκερ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, θα έχουν αναπτύξει μια εκδοχή του αδυνατιστικού τσιπ με πολύ μικρό μέγεθος ώστε να μπορεί να εμφυτευθεί στο χέρι ανθρώπων που επιθυμούν να χάσουν βάρος.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αν όλες οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, τότε η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα αδυνατιστικά χάπια, στον γαστρικό δακτύλιο και σε άλλες επεμβατικές μεθόδους που στοχεύουν το περιττό βάρος.
Σύμφωνα με τον δρα Φούσενεγκερ, στην ίδια λογική θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τσιπάκια που να περιέχουν διαφορετικούς γονιδιακούς συνδυασμούς για την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών. thessalianews
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!