Δραστικές μεταβολές λόγω κλίματος

Η διαρκής υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για ταχείες όσο και δραστικές μεταβολές σε κάποια ανθρώπινα και φυσικά συστήματα. 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιτροπή επιστημόνων που μελετούν το φαινόμενο.

Οπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει την ολοκληρωτική τήξη των θαλάσσιων πάγων στις περιοχές των πόλων, τον αφανισμό πολλών ειδών ζώων και φυτών, αλλά και τη δημιουργία νεκρών ζωνών στους ωκεανούς.

Την ίδια στιγμή, ενώ η πραγματικότητα προβάλλει απειλητικά, οι χειρότεροι φόβοι που είχαν εγγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο σχετικά με την κλιματική αλλαγή διαψεύδονται. Προφανώς, τονίζουν οι επιστήμονες, οι ωκεανοί δεν θα απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου, η Αρκτική δεν πρόκειται να εμφανίσει θερμοκρασίες ερήμου ούτε πρόκειται να παγώσουν οι περιοχές στις ακτές του Ατλαντικού.

Στην έκθεση που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, η επιτροπή που διορίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών ζήτησε τη δημιουργία ενός συστήματος άμεσης προειδοποίησης προκειμένου να προειδοποιείται έγκαιρα το κοινωνικό σύνολο για επερχόμενες μεταβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος.

«Η πραγματικότητα είναι ότι το κλίμα όντως μεταβάλλεται», εξηγεί ο Τζέιμς Γουάιτ, κλιματολόγος του πανεπιστημίου του Κολοράντο, πρόεδρος της επιτροπής για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. «Και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας για τους επόμενους αιώνες ίσως και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Κάποιες από αυτές τις αλλαγές ενδέχεται να συμβούν πολύ γρήγορα. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η τήξη των θερινών θαλάσσιων πάγων στην Αλάσκα, η οποία συντελέστηκε πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι περίμεναν οι ερευνητές. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να επαναλαμβάνεται επί πολλές δεκαετίες με πολύ σημαντικές συνέπειες για τα ζώα αλλά και για τις ανθρώπινες κοινότητες της περιοχής και βέβαια με άγνωστη επίδραση στα μετεωρολογικά μοντέλα.

Ενας από τους σοβαρότερους κινδύνους για τους οποίους προειδοποιούν οι επιστήμονες είναι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταλήξει στην αύξηση του ρυθμού αφανισμού κάποιων φυτών και ζώων, κάτι που διόλου δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει τον έκτο μεγάλο αφανισμό στην ιστορία του πλανήτη μας. Η επιτροπή τονίζει ότι είναι πλέον σαφές πως πολλοί από τους κοραλλιογενείς υφάλους θα πεθάνουν μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να στερηθούν τα ψάρια τους εκατομμύρια άνθρωποι που τα έχουν ως βασική τροφή.

Μία άλλη απειλή η οποία μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια είναι η άνοδος της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων των ωκεανών, κάτι το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση του οξυγόνου από τα μεγαλύτερα βάθη.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων αυτό το σενάριο σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν πελώριες «νεκρές» ζώνες όπου θα υπάρχει ελάχιστο οξυγόνο και δεν θα είναι δυνατή η επιβίωση θαλάσσιων μορφών ζωής, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη γενική οικολογία των ωκεανών. Επίσης η τήξη των πάγων του δυτικού Ατλαντικού, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην υπερθέρμανση των υδάτων των ωκεανών, θα συμβάλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης των υδάτων παγκοσμίως. Ωστόσο οι πιθανότητες να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι λίγες. thessalianews

alt


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!

Οι αναρτήσεις που πήραν τα περισσότερα Likes

Κάνε Like εκεί που αξίζει