Τρίπολη: η «καρδιά» της Αρκαδίας
Η Τρίπολη βρίσκεται στη μέση της Πελοποννήσου και είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας, χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων, στο κατάφυτο οροπέδιο της Μαντινείας, κάτω από το επιβλητικό όρος Μαίναλο.
Έχει μακρά ιστορία και από το 17ο αιώνα και μετά, έγινε το κέντρο του Μοριά με ανεπτυγμένο εμπόριο και πολλούς τεχνίτες, ενώ εκεί συνέρρεαν περιηγητές και στρατοκόποι, κατάσκοποι και ελληνολάτρες.
Λόγω της στρατηγικής της θέσης, υπέστη μεγάλες καταστροφές στην ιστορία της. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχε τείχη, ενώ μετά την ηρωική κατάληψη στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση, πληρώνοντάς το με βαρύ τίμημα: Το 1828 ο Ιμπραήμ Πασάς κυριολεκτικά την ξεθεμέλιωσε, πυρπολώντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο.
Η πόλη έγινε σύμβολο της Επανάστασης, η ηρωική Τριπολιτσά, όπου βρίσκονταν τα λημέρια του Κολοκοτρώνη και του Κεφάλα.
Μια σύγχρονη πόλη
Σήμερα, η Τρίπολη είναι μια μοντέρνα πόλη που γνωρίζει έντονη οικοδομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός της, μαζί με τα γύρω χωριά, ανέρχεται στους 26.000 κατοίκους.
Έχει όμορφα πάρκα, πλατείες και κοντινές εξοχές, με ξωκλήσια και πλούσια βλάστηση, φιλόξενη, ζεστή, με ανθρώπινους ρυθμούς και μοναδικό χρώμα. Η θέση της στο κέντρο της Πελοποννήσου και δίπλα στον ιδιαίτερου κάλους ορεινό όγκο του Μαινάλου και οι πολλές φυσικές της ομορφιές, σε συνδυασμό με το δροσερό της κλίμα το καλοκαίρι, είναι οι κύριοι λόγοι που η Τρίπολη έλκει πολλούς επισκέπτες, όπως και η μικρή της απόσταση από την Αθήνα.
Η κεντρική Πλατεία της Τρίπολης ή πλατεία του Αγίου Βασιλείου, βρίσκεται στην ίδια θέση με την κεντρική πλατεία της οθωμανικής Τριπολιτσάς, με τη διαφορά ότι στη θέση του τζαμιού δεσπόζει σήμερα ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Βασιλείου.
Στην άλλοτε οικία Μαλλιαρόπουλου, στην κεντρική πλατεία, στεγάζεται το παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Τρίπολης, όπου θα δειτε σπαθιά και κειμήλια του 1821, φωτογραφίες, και στολές από όλους τους πολέμους του ελληνικού έθνους μέχρι την απελευθέρωση από τη Γερμανική Κατοχή.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, που στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, εκτίθενται ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές αρχαίων θέσεων στην Αρκαδία.
Περπατώντας στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την Εθνικής Αντιστάσεως, συναντάμε την πλατεία Πετρινού, όπου διοργανώνονται πολύβουα παζάρια. Εκεί βρίσκεται και το όμορφο νεοκλασικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο.
Στην Τρίπολη, αξίζει να δείτε και το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας, που έχει αναστηλωθεί και στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του Πελοποννησιακού Πανεπιστημίου καθώς και το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο.
Πιείτε τον καφέ σας στο παραδοσιακό «Μεγάλο Καφενείο» (είχε οικοδομηθεί μεταξύ 1897-1898 και πλέον έχει ανακαινιστεί) στην κεντρική πλατεία, όπου στην εποχή της ακμής του πήγαιναν γιατροί, μεγαλέμποροι και δικηγόροι. Εκεί, με τον μυρωδάτο καφέ να αχνίζει, «γεννήθηκαν» εφημερίδες, στήθηκαν πολιτικές συμμαχίες και γράφτηκε ιστορία.
Στον πεζόδρομο της Δεληγιάννη και στους γύρω πεζόδρομους, θα βρείτε μπαρ, καφέ και μεζεδοπωλεία, που σφύζουν από παρέες φοιτητών και νέους.
Στην πλατεία Άρεως, εκεί όπου παλιά βρισκόταν το σεράι, θα δείτε το επιβλητικό άγαλμα του έφιππου Κολοκοτρώνη και στο χώρο του μνημείου φυλάσσονται τα οστά του «Γέρου του Μοριά».
Δραστηριότητες στο βουνό και εκδρομές
Από την Τρίπολη (μόλις 30 χλμ. από την πόλη), μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε τοΧιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, που βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1600 μέτρα.
Επίσης μπορείτε να περπατήσετε στα διάφορα μονοπάτια της περιοχής και να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες όπως η ποδηλασία κ.ά.
Με ορμητήριο την Τρίπολη μπορείτε επίσης να πάτε σε πολλά ακόμη μέρη της Αρκαδίας, αλλά και των γειτονικών νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας (Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Βυτίνα, Λαγκάδια, αλλά και στο Άστρος, στην αρχαία Μαντίνεια και στην Τεγέα. clickatlife
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!