Μόνο στα φαρμακεία αλλά με ελεύθερη τιμή
Φόρμουλα για την απελευθέρωση της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία θα προκαλεί λιγότερες αντιδράσεις και θα γίνει αποδεκτή και από την τρόικα αναζητεί η κυβέρνηση.
Αν και τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ειδικά μετά τη σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα εξαιρεθούν των μεταρρυθμίσεων τα φάρμακα και το γάλα, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζαν χθες ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει και η διαπραγμάτευση έχει πολύ δρόμο ακόμη».
Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας προωθείται σύμφωνα με πληροφορίες ρύθμιση η οποία θα προβλέπει απελευθέρωση μόνο της τιμολόγησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Ειδικότερα, η διανομή των εν λόγω σκευασμάτων θα συνεχισθεί, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, αποκλειστικά από τα φαρμακεία, αλλά θα απελευθερωθούν οι τιμές τους, δεν θα υπόκεινται πλέον δηλαδή σε καθεστώς διατίμησης. Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι θα τεθεί ένα μέγιστο όριο αύξησης των τιμών, είτε στα σημερινά επίπεδα είτε έως 10%, προκειμένου να αποτραπούν μεγαλύτερες ανατιμήσεις ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης. Ως γνωστόν, όμως, η επιβολή πλαφόν όσες φορές έχει εφαρμοσθεί έως σήμερα (π.χ. στα καύσιμα) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των τιμών στο μέγιστο επιτρεπτό όριο. «Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση από το υπουργείο Ανάπτυξης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του υπουργείου Υγείας.
Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του μελετά διάφορα μοντέλα που εφαρμόζονται ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ισχύει η απελευθέρωση της τιμολόγησης και της διανομής των ΜΗΣΥΦΑ εδώ και αρκετά χρόνια. Για παράδειγμα, στη Βρετανία και την Ιρλανδία ορισμένα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται μόνο παρουσία φαρμακοποιού και μόνο κάποια πολύ απλά (όπως η ασπιρίνη) διατίθενται ελεύθερα εκτός φαρμακείου.
Στην Ολλανδία τα ΜΗΣΥΦΑ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) αυτά που πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία, β) αυτά που πωλούνται ελεύθερα και γ) αυτά που πωλούνται είτε σε φαρμακείο είτε σε καταστήματα τύπου drugstore (πρόκειται για καταστήματα όπου πωλούνται κυρίως ΜΗΣΥΦΑ, καλλυντικά, αρώματα, γλυκά κ.ά.). Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις στα καταστήματα αυτά υπάρχει περιορισμός ως προς τις δόσεις ΜΗΣΥΦΑ που πωλούνται. Στη Δανία λειτουργούν στην πραγματικότητα φαρμακεία εντός των σούπερ μάρκετ, ενώ στην Πορτογαλία η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ γίνεται υπό την εποπτεία φαρμακοποιού.
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης δεν φέρεται να είναι αντίθετο με το ενδεχόμενο μιας μικρότερης λίστας ΜΗΣΥΦΑ ή με την πρόταση αυτά να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ παρουσία φαρμακοποιού, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εξαπέλυσε νέα επίθεση χθες εναντίον του κ. Κωστή Χατζηδάκη, κατηγορώντας τον επί της ουσίας ότι οι προτάσεις του εξυπηρετούν τα σούπερ μάρκετ, αλλά και τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης παιχνιδιών («παιχνιδάδικα» αναφέρεται στην ανακοίνωση). «Αντιπαρέρχομαι της οξύτατης προσωπικής επίθεσης», δήλωσε ο κ. Κ. Χατζηδάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης στην Ευρώπη. «Ο κάθε πολίτης θα βγάλει τα συμπεράσματά του», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης. thessalianews
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!