Πολύποδες φωνητικών χορδών: να ανησυχήσω;
Οι υγιείς φωνητικές χορδές είναι σαν τις χορδές της κιθάρας, λεπτές και λείες και η δόνησή τους παράγει ήχο. Έπειτα από κάποιο τραυματισμό τους λόγω πολύ δυνατής φωνής, ουρλιαχτού, στριγκλίσματος ή και πολύ έντονου βήχα, από το σημείο που τραυματίστηκε μπορεί να ξεπροβάλλει ένα μικρό εξόγκωμα. Αν συνεχίσει κανείς να …κακοποιεί τη φωνή του, το μικροσκοπικό πρήξιμο/εξόγκωμα μεγαλώνει και παραμένει μόνιμα πλέον σαν μια μικρή σφαιρική μάζα, που ξεκινάει σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας και σταδιακά μπορεί να φτάσει να γίνει σαν φουντούκι!
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ο πολύποδας δεν είναι εντοπισμένος αλλά το «πρήξιμο» είναι σε ολόκληρο το μήκος των χορδών, οπότε και μιλάμε για πολυποειδή εκφύλιση των χορδών.
Και στις δυο περιπτώσεις, οι φωνητικές χορδές δεν έρχονται σε πλήρη επαφή, με αποτέλεσμα να περνάει ο αέρας ανάμεσά τους και να μην βγαίνει εύκολα η φωνή (αδύναμη φωνή), ενώ αλλάζει και η συχνότητα της φωνής και γίνεται πιο βραχνή και «άγρια».
Ο πιο συχνός Μύθος
«Ο ιατρός μου είπε πως έχω πολύποδα και φοβάμαι μην είναι καρκίνος».
Η Αλήθεια
Ο πολύποδας δεν μπορεί ποτέ να γίνει καρκίνος.
Όμως, απαιτείται λεπτομερής ενδοσκοπικός έλεγχος, γιατί ένας φαινομενικά αθώος πολύποδας μπορεί να κρύβει κάποια σοβαρότερη βλάβη. Και επειδή δεν μπορεί κανείς με το …μάτι να είναι σίγουρος, ειδικά στα άτομα που καπνίζουν, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον πολύποδα και να τον στείλουμε για ιστολογική εξέταση.
Τι να κάνετε
Αν η φωνή σας είναι βραχνή για περισσότερες από 5-7 ημέρες, πρέπει να σας δει ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος. Η βραχνάδα αποτελεί το κύριο σύμπτωμα τόσο του πολύποδα όσο και πιο σοβαρών παθήσεων του λάρυγγα (κακοήθειες, θηλώματα, κλπ.). Συνεπώς, κάθε ασθενής με βραχνάδα πρέπει να διερευνηθεί με μεγάλη επιμέλεια. Μην υποτιμάτε την ανάγκη της εξέτασης των φωνητικών χορδών, μπορεί να είναι σωτήρια.
Τι να μην κάνετε
Για να μην δημιουργηθεί πολύποδας, μην φωνάζετε! Αν ήδη έχετε πολύποδα, ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του ιατρού σας που περιλαμβάνουν φωνητική ανάπαυση, καλύτερη χρήση φωνής, ενίοτε ακόμα και παραπομπή σε έναν λογοθεραπευτή για μαθήματα ορθοφωνίας ιδίως σε επαγγελματίες φωνής, όπως εκπαιδευτικοί και τραγουδιστές.
Τι κάνουμε εμείς
Η διάγνωση του πολύποδα γίνεται με την έμμεση λαρυγγοσκόπηση και με το οπτικό ενδοσκόπιο, oπότε και δείχνουμε τη βλάβη στον ασθενή στο monitor. Μερικές φορές η βιοψία και η χειρουργική αφαίρεση είναι απαραίτητη προκειμένου να είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει καρκίνος και γίνεται υπό αναισθησία χωρίς εξωτερική τομή με λαρυγγοσκόπηση, στην οποία ένας μεταλλικός σωλήνας με φως στην άκρη περνά μέσα από το στόμα στο λαιμό και το λάρυγγα και τη χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου (μικρολαρυγγοσκόπηση)
Η αρχική διάγνωση γίνεται με την ενδοσκόπηση και η επιβεβαίωση με την μικρολαρυγγοσκόπηση. nowdoctor
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!