Φαρυγγο-λαρυγγική παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης - Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής
Στην κλασσική γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, τα υγρά του στομαχιού κινούνται αντίθετα από την κανονική τους φορά και ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω, στον οισοφάγο. Επειδή είναι όξινα, ερεθίζουν τον οισοφάγο και προκαλούν «καούρες», «ξινίλες» και «κάψιμο» πίσω από το στέρνο.
Όταν τα υγρά αυτά φτάσουν ακόμα πιο ψηλά, στον φάρυγγα και κυλίσουν μπροστά, προς τον λάρυγγα, πλέον μιλάμε για τη φαρυγγο-λαρυγγική παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ). Ο λάρυγγας, που μάλιστα είναι πολύ πιο ευαίσθητος από τον οισοφάγο στα οξέα των υγρών ερεθίζεται πολύ έντονα, χωρίς όμως να πονάει ή να «καίει».
Στη ΦΑΛΑΠ τα συμπτώματα είναι ασαφή και η διάγνωση είναι δύσκολη
Ο ασθενής με ΦΑΛΑΠ έχει ασαφή συμπτώματα που δεν μοιάζουν με παλινδρόμηση: δυσκολία να καταπιεί, βραχνάδα που έρχεται και φεύγει, συνεχές «φλέγμα» στo λαιμό που δεν βγαίνει, ξερόβηχας ή συχνό καθάρισμα του λαιμού, ένας συνεχής «κόμπος» ή αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό, είναι όλα ύποπτα για ΦΑΛΑΠ.
Στη ΦΑΛΑΠ ο λάρυγγας ερεθίζεται και προκαλεί μια συνεχή αίσθηση «κόμπου» στο λαιμό
Στη ΦΑΛΑΠ, ο λάρυγγας είναι εσωτερικά σαν «πρησμένος» (οίδημα), κόκκινος και με πολλές πηχτές εκκρίσεις και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα. Αν μάλιστα η ΦΑΛΑΠ είναι βαριά και έχει μείνει αθεράπευτη για χρόνια μπορεί να προκληθεί ασθματική κρίση και βρογχίτιδα, εισρόφηση και σπάνια ακόμα και καρκίνος του οισοφάγου, του φάρυγγα και του λάρυγγα.
Ο πιο συχνός Μύθος
«Δεν μπορεί να έχω παλινδρόμηση, αφού δεν έχω καούρες ή ρεψίματα» ή «δεν έχω πρόβλημα με το στομάχι μου, ένα κόμπο στο λαιμό έχω».
Η Αλήθεια
Σχεδόν 40% των ενήλικων Ελλήνων έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης, αλλά μόνο 10% το γνωρίζει.
Πολλοί ασθενείς με ΦΑΛΑΠ δεν παραπονούνται για καούρες επειδή τα υγρά του στομαχιού φτάνουν γρήγορα στο λάρυγγα. Και επειδή τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από εκείνα της κλασσικής γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης και οι ενοχλήσεις στο λαιμό είναι ασαφείς και όχι συγκεκριμένες, τις περισσότερες φορές, δεν αξιολογούνται σωστά από το μη ειδικό ιατρό.
Στη ΦΑΛΑΠ υπάρχει ερεθισμό και μικρο-οιδημα σε ολόκληρο το λάρυγγα
Τι να κάνετε
Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να σας δει ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος, ο οποίος θα σας κατευθύνει και στον Γαστρεντερολόγο αν χρειαστεί. Οι αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας και στο lifestyle σας είναι μερικές φορές σημαντικές, αλλά απολύτως απαραίτητες, διότι αν η ΦΑΛΑΠ μείνει αθεράπευτη, είναι επικίνδυνη, ακόμα και για καρκίνο!
Τι να μην κάνετε
Μην αγνοήσετε τα συμπτώματα και μην υποβιβάσετε το πρόβλημα.
Και κυρίως:
Μην τρώτε βιαστικά, «αρπαχτά» και ακανόνιστα γεύματα
Αν καπνίζετε, κόψτε το! Το κάπνισμα προκαλεί παλινδρόμηση
Μη φοράτε σφικτά ρούχα και ζώνες
Μη ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό! Αφήστε να περάσουν 2 ώρες.
Μειώστε τα λιπαρά! Περιορίστε το κόκκινο κρέας και το βούτυρο. Αποφύγετε τα τηγανητά, τη σοκολάτα, τα τυριά και τα αυγά
Αποφύγετε καφέδες, τσάγια, αεριούχα και οινοπνευματώδη.
Τι κάνουμε εμείς
Η εξέταση περιλαμβάνει πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο, ενδοσκόπηση του λάρυγγα και καταγραφή της εικόνας για σύγκριση μετά την θεραπεία. Πλέον, με μία απλή εξέταση χαμηλού κόστους, τη φαρυγγική πεχαμετρία (pHmetry), μετράμε με ακρίβεια την πιθανή παλινδρόμηση υγρών του στομάχου στο φάρυγγα.
Η ΦΑΛΑΠ γενικά υποτροπιάζει και χρειάζεται η αγωγή να δίνεται κατά διαστήματα ενώ σπάνια θα χρειαστεί χειρουργική θεραπεία. nowdoctor
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!