Ο άνθρωπος που άλλαξε το email και απέρριψε τον Στιβ Τζομπς -Δεν μπορούσα να δουλέψω με αυτόν τον τύραννο
Είναι ένας από τους αφανείς ήρωες της τεχνολογίας. Εκείνους που με τις ιδέες του έκαναν πιο εύκολη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Και μπορεί ο Ναθάνιελ Μπόρενσταϊν να μην είναι τόσο γνωστός όσο ο Στιβ Τζομπς, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται πως ήταν εκείνος που έριξε... πόρτα στον άνθρωπο πίσω από την Apple.
Ο Μπόρενσταϊν ουσιαστικά είναι εκείνος που άλλαξε το email. Εχοντας αντιληφθεί ότι ο τυπικός τρόπος ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων στερούσε πολλά, βρήκε τον τρόπο αρχικά να ενσωματώνονται και φωτογραφίες στο mail και στη συνέχεια αρχεία κάθε τύπου. Πιο απλά, ήταν εκείνος που δημιούργησε τα attachments, κάτι για το οποίο τον ευχαριστούν εκατομμύρια εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Στιβ Τζομπς προσπάθησε να τον στρατολογήσει. Και όταν απέτυχε, κατάλαβε ότι έπρεπε να τον αντιγράψει. Ολα ξεκίνησαν όταν ο Μπόρενσταϊν είχε ολοκληρώσει το PhD του στο πανεπιστήμιο και ένας καθηγητής του ανέθεσε τη συντήρη του προγράμματος email που χρησιμοποιούνταν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Ηταν το 1980 και μόλις 120 υπολογιστές ήταν συνδεδεμένοι στο ίντερνετ.
Σύντομα, ο Μπόρενσταϊν αντιλήφθηκε ότι του είχαν αναθέσει κάτι το οποίο ήταν άχρηστο, όπως χαρακτηρίζει σήμερα εκείνο τον τρόπο ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Κάνοντας λοιπόν την έρευνά του, βρήκε τον τρόπο να επιτρέπει σε όσους στέλνουν email να προσθέτουν και φωτογραφίες. Και στη συνέχεια όλα πήραν το δρόμο τους.
«Εκείνη την εποχή, ένας τύπος ονόματι Στιβ Τζομπς ήρθε και είδε το νέο σύστημα που είχαμε δημιουργήσει. Αμέσως, προσπάθησε να στρατολογήσει όλη την ομάδα μου. Αλλά κανείς δεν ήθελε να δουλέψει για εκείνον», λέει μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph. Και δεν μετανιώνει για την απόρριψη. «Θα έλεγα ότι ήταν η σωστή απόφαση, εκτός αν σε ενδιέφερε μόνο το να γίνεις πλούσιος. Τον θαύμαζα, αλλά δεν ήθελα να δουλέψω μαζί του. Ηταν απόλυτα τυραννική προσωπικότητα. Αν ήσουν στην Apple και διαφωνούσε με τον Στιβ Τζομπς, έχανες, είτε είχες δίκιο, είτε είχες άδικο. Και κανείς δεν μπορεί να έχει πάντα δίκιο», εξηγεί.
Στη συνέχεια, ανακάλυψε ότι ο Τζομπς είχε ουσιαστικά αντιγράψει τις ιδέες του για το email. Δεν ενοχλήθηκε όμως. «Η μίμηση είναι η ειλικρινέστερη μορφή κολακείας», εξηγεί. Και απλά συνέχισε να εξελίσσει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. iefimerida
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!