Δεν έχει πολύ καφεϊνη ο φραπές: Μύθοι και αλήθειες για το αγαπημένο μας ρόφημα
Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα από τα αγαπημένα ροφήματα πολλών ανθρώπων. Είτε ως κρύος φραπές είτε ως νες μας συνοδεύει σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας μας.
Ότι όμως είναι ευρέως διαδεδομένο, συνοδεύεται συνήθως από αρκετή παραφιλολογία. Έτσι κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα για την διατροφική του αξία και έχουν ακουστεί αλήθειες και μύθοι.
Ένας από τους διάσημους μύθους είναι ότι ο στιγμιαίος καφές δεν είναι 100% φυσικός καφές και γι αυτό το λόγο είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα ροφήματα. Στην πραγματικότητα παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες και είναι 100% φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας, χάρις την αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία παρασκευής του. Μετά το καβούρδισμα, ο καφές φιλτράρεται διεξοδικά σε διαδοχικά βήματα μέχρι να απομείνει η «καρδιά» του καφέ. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι γνώριμη σε όλους καθώς την κάνουμε με τον καφέ φίλτρου στην μηχανή. Η αλήθεια είναι όμως πως ο στιγμιαίος καφές είναι ήδη φιλτραρισμένος οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τίποτα.
Σχετικά με το μύθο που υπάρχει γύρω από τον πλούσιο αφρό του φραπέ, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί και υποστηρίζουν πως η σύσταση του δεν διαφέρει από τους άλλους και η μόνο διαφορά μεταξύ του νες και του φραπέ είναι πως ο δεύτερος έχει χτυπηθεί και ο πλούσιος αφρός δεν είναι τίποτα άλλο παρά φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες ανάμεσα σε νερό και καφέ (εξ' ου και το καφέ χρώμα), και αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν.
Ακόμα ένας μύθος που δεν ισχύει είναι ότι ο στιγμιαίος καφές έχει πολλή καφεΐνη και είναι βαρύς για το στομάχι. Το πόσο βαρύς είναι ένας καφές εξαρτάται από το καβούρδισμα ή το άρωμα του και όχι η καφεΐνη. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και αν δούμε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη ως μέτρο για το πόσο βαρύς είναι ένας καφές για το στομάχι μας, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, καθώς ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με άλλους αντίστοιχου μεγέθους καφέδες. Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω πίνακας με τις βασικές πηγές καφεΐνης στην διατροφή μας:

Επίσης δεν ισχύει η θεωρία που θέλει τον στιγμιαίο καφέ να κάνει κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε υπολειτουργία της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας και η δημιουργία της είναι αιτία κυρίως γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Παράλληλα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η κατανάλωση καφέ ή γενικότερα καφεΐνης έχει σχέση με την κυτταρίτιδα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα neadiatrofis.gr, είναι αλήθεια και όχι μύθος ότι ο στιγμιαίος καφές δεν παχαίνει καθώς έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Η προσθήκη ζάχαρης ή/και γάλακτος είναι αυτή που θα καθορίσει τη θερμιδική του αξία. Επειδή μάλιστα ως καφές δεν απαιτεί το αφρόγαλα που χρειάζεται για παράδειγμα ένας φρέντο καπουτσίνο ή ένας ζεστός καπουτσίνο, οι θερμίδες του συνήθως είναι χαμηλές.
Τέλος, ο στιγμιαίος καφές έχει αντιγηραντική δράση. Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον καφέ είναι ότι έχει συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία τόσο του ζεστού όσο και του κρύου στιγμιαίου καφέ είναι οι γνωστές σε όλους μας πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα είναι πλούσιος σε χλωρογενικά κυρίως οξέα. Στο σύνολό τους τα αντιοξειδωτικά μάχονται κατά της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, το κάπνισμα, το στρες, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου στον οργανισμός μας. koolnews
![]() |
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!