Έξαρση παρουσιάζει η φυματίωση στη Θεσσαλία

Υπαρκτό πρόβλημα αποτελεί σήμερα η φυματίωση, η οποία δυστυχώς είναι ορατή και στην περιοχή μας και υπολογίζονται σε 50-100 περίπου, ετησίως, τα περιστατικά για όλη τη Θεσσαλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, παρά μόνο καταγεγραμμένα περιστατικά που νοσηλεύονται στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του λευκώματος γα το σανατόριο του Πηλίου, στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Σε αντιδιαστολή με την εποχή του σανατόριου του ιατρού Καραμάνη, του πρώτου ορεινού σανατόριου που λειτούργησε στην Ελλάδα, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογραμμίζει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, οι πόλεμοι και οι εποχές της κρίσης το ίδιο, με αποτέλεσμα αντί να εξαλειφτεί έως το 2000 η φυματίωση, σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη των ειδικών, δυστυχώς παρουσιάζει έξαρση. «Εχουμε ξανά μετανάστευση, έχουμε ξανά φτώχεια και το πρόβλημα εντοπίζεται σε νεώτερους κυρίως μετανάστες αλλά και σε ενήλικες έλληνες και λίγο μεγαλύτερης ηλικίας» τονίζει ο ίδιος.

Παράλληλα ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει ότι «νοσηλεύουμε στην Πνευμονολογική Κλινική 1-2 ασθενείς με φυματίωση σχεδόν κάθε μέρα» και προσθέτει ότι «αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση, εκτιμούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζει επίσης ότι «είναι πιο ευάλωτοι στο μικρόβιο όσοι δεν διατρέφονται όπως πρέπει, όσοι εργάζονται παραπάνω από όσο πρέπει και ταλαιπωρούνται».

Ο συν-συγγραφέας του βιβλίου για το πρώτο ορεινό σανατόριο που παρουσιάστηκε χθες στην αυλή του Μουσείου, τόνισε ότι «ο γιατρός Καραμάνης υπήρξε πρωτοπόρος και έκανε το μεγάλο βήμα, χωρίς φάρμακα, με σύμμαχο τον ήλιο, τον καθαρό αέρα και το καλό φαγητό».

«Στη διάρκεια του χρόνου, τόνισε ο ίδιος, παρατηρείται έξαρση στη φυματίωση, στις χώρες του πλανήτη που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, δεν διατρέφονται καλά οι άνθρωποι, δουλεύουν πάρα πολλές ώρες για το μεροκάματο και δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις».

Η συν-συγγραφέας του βιβλίου Δρ. Αννίτα Πρασσά, τόνισε από την πλευρά της ότι «το προσωπικό αρχείο του ιατρού Καραμάνη μας δίνει πολλές λεπτομέρειες και φωτίζει πολλές λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής. Δηλαδή την ανθρωπιά του, τον ανθρωπισμό του, την αξιοπρέπειά του, την αγάπη του για τον άνθρωπο, την ανιδιοτέλειά του, την μεγαλοσύνη της ψυχής του, την διάθεση διαρκούς προσφοράς που τον διέκρινε, την ανιδιοτελή προσφορά προς το συνάνθρωπο, την αγάπη του για την οικογένειά του». Επίσης η ίδια υπογράμμισε «την ποιότητα του χαρακτήρα του, στον τρόπο που διαχειρίστηκε το χωρισμό του με την Αννα και τις πολύ καλές σχέσεις που διατήρησε μαζί της, αλλά και με τον ανταγωνιστή του, τον Αγγελο Σικελιανό», χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο πνευματικό».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλος και η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Μίλησαν οι συγγραφείς: Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορικός, Αρχειονόμος, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Μαγνησίας και Κ. Ι Γουργουλιάνης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συντόνισε και σχολίασε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, αποσπάσματα διάβασαν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε η Ευρωπαϊκή Χορωδία Ομοίων Φωνών του Μουσικού Σχολείου Βόλου με μαέστρο τη Ρωξάνη Γιαρέντη, τη συνοδεία στο πιάνο από την Ελένη Παπαθανασίου.

Η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου, ανέδειξε το πολύ σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο του γιατρού Καραμάνη και τον σημαίνοντα ρόλο του σανατόριου που δημιούργησε ο ίδιος με πείσμα, υπομονή και επιμονή, προκειμένου να αντιμετωπίσει την φυματίωση, την αρρώστια που δυστυχώς, αντέχει στο χρόνο και υφίσταται μέχρι τις μέρες μας. thessalianews



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!

Οι αναρτήσεις που πήραν τα περισσότερα Likes

Κάνε Like εκεί που αξίζει