Τα κινητά του μέλλοντος θα φορτίζονται όταν μιλάμε

http://1.bp.blogspot.com/-xFcw1olJ7Ao/TcgDhTuggMI/AAAAAAAB8bc/snKojOiEdHk/s1600/phones1_232x.jpgΑν η μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου έχει μετατραπεί σε καθημερινό «εφιάλτη»...

και η απεγνωσμένη αναζήτηση φορτιστή δεν αποδίδει πάντα καρπούς, τότε η νέα εφεύρεση μιας ομάδας Νοτιοκορεατών επιστημόνων θα σας χαροποιήσει ιδιαίτερα.

Στο μέλλον η ανθρώπινη φωνή αναμένεται να αντικαταστήσει τους φορτιστές. Όταν η μπαταρία κοντεύει να τελειώσει, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνετε είναι να αρχίσετε να… μιλάτε στο κινητό σας για να το δείτε να φορτίζεται.


Όσο μιλάτε, τόσο φορτίζεται η μπαταρία

Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από το Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan της Σεούλ ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για την μετατροπή του ήχου σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία επιτρέπει σε ένα κινητό τηλέφωνο να φορτίζεται κατά τη διάρκεια μιας προφορικής συνομιλίας.

Η εν λόγω τεχνολογία είναι, επίσης, σε θέση να αξιοποιήσει τη μουσική ή τους εξωτερικούς ήχους και θορύβους, τους οποίους θα μετατρέπει σε ενέργεια επαρκή για την φόρτιση μιας φορητής συσκευής.
«Οι ήχοι που παράγονται στην καθημερινή μας ζωή και έξω στο το περιβάλλον είχαν, μέχρι τώρα, αγνοηθεί ως πηγή.

Αυτό μας έδωσε το κίνητρο να παράξουμε ηλεκτρισμό μετατρέποντας την ηχητική ενέργεια από την ομιλία, τη μουσική ή το θόρυβο σε ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph» ο Δρ. Σανγκ-Γου Κιμ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Η ενέργεια που θα παράγεται με αυτή τη μέθοδο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συσκευές, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα φορτίζονται κατά τη διάρκεια συνομιλιών.

Παράλληλα, η εγκατάσταση ειδικών μονωτικών τοιχωμάτων σε αυτοκινητόδρομους θα μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήχο των διερχόμενων οχημάτων.

«Αυτό θα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης των επιπέδων θορύβου κοντά σεαυτοκινητόδρομους, καθώς θα απορροφάται η ηχητική ενέργεια των οχημάτων», σημείωσε ο καθηγητής.

Από την άλλη πλευρά, στα μειονεκτήματα της νέας μεθόδου συγκαταλέγεται ο κίνδυνος οι χρήστες να αρχίσουν να φωνάζουν σαν… υστερικοί στο τηλέφωνό τους, προκειμένου αυτό να φορτιστεί το ταχύτερο δυνατό.

Πώς λειτουργεί

Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί μικροσκοπικά νήματα οξειδίου του ψευδαργύρου, τα οποία τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια. Ένα ηχοαπορροφητικό μαξιλάρι δονείται όταν τα ηχητικά κύματα το χτυπούν, με αποτέλεσμα να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να φορτίσει μια μπαταρία.

Η ενέργεια που έχει μέχρι στιγμής παραχθεί στο εργαστήριο δεν είναι αρκετή για να φορτιστεί πλήρως ένα τηλέφωνο. Ωστόσο Δρ Κιμ και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι με την αλλαγή του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένα τα καλώδια θα είναι σύντομα σε θέση να παράξουν περισσότερη ενέργεια.
«Επί του παρόντος, είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως είναι οι μικροσκοπικές συσκευές που εμφυτεύονται στο σώμα ασθενών», ανέφερε ο Δρ. Σανγκ-Γου Κιμ.

Πρωτοποριακές μέθοδοι

Στο πρόσφατο παρελθόν, επιστήμονες κατάφεραν αν αξιοποιήσουν τον καρδιακό παλμό για την φόρτιση μικροσυσκευών όπως είναι τα MP3 players, ενώ η Nokia ανακοίνωσε την δημιουργία μιας συσκευής που θα συλλέγει ενέργεια από την κίνηση.

Επίσης, πριν από δύο μήνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια μέθοδο που θα επιτρέψει στις μπαταρίες των φορητών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων να διαρκούν για αρκετές εβδομάδες, ακόμη και μήνες.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!

Οι αναρτήσεις που πήραν τα περισσότερα Likes

Κάνε Like εκεί που αξίζει