Γι αυτό ξεπλένουμε αβέρτα χρήμα – Το 69% πιστεύει ότι τα μετρητά είναι βρώμικα
Το 69% των Ελλήνων και το 64% του συνόλου των Ευρωπαίων πιστεύει ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, όπως προκύπτει από μελέτη που διεξήχθη, για λογαριασμό της MasterCard, κατά μήκος της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε από τη MasterCard, ανεδείχθη ότι, παρά την αντίληψη ότι η χρήση μετρητών, χαρτονομισμάτων ή κερμάτων, είναι ανθυγιεινή και βρώμικη, μόνο 1 στους 5 πλένουν τα χέρια τους, αφού τα κρατήσουν.
Η πανευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 καταναλωτές από 12 χώρες, τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι η χρήση μετρητών κατατάσσεται ως πιο ανθυγιεινή από τα χερούλια στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα κοινόχρηστα τρόφιμα, όπως τους ξηρούς καρπούς στα μπαρ, οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να κόψουν την κακή συνήθεια χρήσης βρώμικου χρήματος.
Τα 3/4 των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν, στο πλαίσιο της μελέτης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προσέχουν, όταν χρησιμοποιούν μετρητά, λόγω των μικροβίων, που μπορεί να περιέχουν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι πιο πιθανό να πλένουμε τα χέρια μας, μετά την ολοκλήρωση άλλων δραστηριοτήτων, όπως το άγγιγμα ενός ζώου (46%) ή τη μεταφορά με μέσα μαζικής μεταφοράς (36%).
Οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις έναντι μετρητών στην Ελλάδα είναι οι πληρωμές με κάρτες (45%) και οι πληρωμές με κάρτες ανέπαφης τεχνολογίας (43%). Το ένα τέταρτο των Ελλήνων (26%) δηλώνει ότι δεν θα ήθελε τα μετρητά τους να αγγίζονται από δεκάδες ξένους, πριν τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, ενώ και έξι στους 10 (60%) Έλληνες θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν μία κάρτα ή τη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών, αντί για μετρητά.
Μία αρχική έρευνα, που διεξήχθη από τη MasterCard και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το 2013, υπογράμμισε ότι το μέσο χαρτονόμισμα των ευρωπαϊκών τραπεζών περιείχε 26.000 βακτήρια, γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να είναι επιβλαβές για την υγεία μας.
Επιπλέον αποτελέσματα της έρευνας της MasterCard τόνισαν πως σχεδόν τέσσερις στους δέκα (37%) Ευρωπαίους ισχυρίζονται ότι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν τουλάχιστον μία μικρή αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή, προκειμένου να είναι πιο υγιεινή, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί μία κάρτα ή τη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών αντί για μετρητά.
Όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, το μέσο ευρωπαϊκό χαρτονόμισμα περιέχει 26.000 αποικίες βακτηρίων. «Με αυτό κατά νου, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη επίγνωση ότι η χρήση μετρητών θα μπορούσε να θεωρηθεί δυνητικά μία επικίνδυνη πρακτική, όπως άλλες αβέβαιες δραστηριότητες, σαν την επαφή με το πόμολο της πόρτας της τουαλέτας, τη διαχείριση κοινόχρηστης τροφής ή το κράτημα της κουπαστής σε κυλιόμενες σκάλες. Παρόλο που δεν υπάρχουν διεθνείς οδηγίες για τη χρήση μετρητών, εν μέσω εποχιακών γριπών και χειμερινών ξεσπασμάτων εμετού, θα ήταν σκόπιμο να ενημερωθούμε περαιτέρω αναφορικά με θέματα υγιεινής, ειδικά κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων διαστημάτων, μεταπηδώντας σε συναλλαγές χωρίς μετρητά» αναφέρεται στην έρευνα. koolnews
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!