Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πριν λίγα χρόνια πολλοί το θεωρούσαν ανέφικτο. Το χαρακτήριζαν ουτοπία. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση έφερε την καταστροφή, οι άνθρωποι ωρίμασαν βίαια. Ετσι, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις που ακόμη εκφράζονται, κάτι κινείται στην Αθήνα.
Με αφετηρία το φιλόδοξο σχέδιο Rethink Athens το κέντρο της Αθήνας ετοιμάζεται να ξαναζήσει. Να αποκτήσει μάλιστα μια πρωτόγνωρη όψη. Βασικός μοχλός η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και της Πατησίων, από το Σύνταγμα έως το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το σχέδιο, ήδη αναγνωρίζεται διεθνώς και αυξάνει τις προσδοκίες των ελλήνων και ξένων επενδυτών που λαμβάνουν θέσεις. Η Αθήνα ανέβηκε 14 θέσεις στην κατάταξη των ευρωπαϊκών πόλεων για επενδύσεις. Από την 27η θέση το 2013, στην 13η θέση για το 2014.
Ενδεικτική του ενδιαφέροντος είναι τα εξής στοιχεία:
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα κατάστημα διαθέσιμο προς ενοικίαση επί της Πανεπιστημίου.
Ανοίγουν νέα ή ξανανοίγουν ξενοδοχεία
Ανοίγουν νέα καταστήματα εστίασης
Μειώθηκαν τα ενοίκια ακόμη και στο μισό και αυτό αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων.
Το πρώτο ξενοδοχείο
Ηδη, εδώ και αρκετούς μήνες άνοιξε τις πύλες του ένα νέο ξενοδοχείο από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, το Grecotel Pallas Athena στην πλατεία Κοτζιά. Όπως σημείωνε η εφημερίδα Ημερησία τον περασμένο Φεβρουάριο, «η επιστροφή του ομίλου στο κέντρο σηματοδοτεί την αλλαγή που επιχειρείται, μιας και τα τελευταία χρόνια έκλεισαν δεκάδες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία. Το Grecotel Pallas Athena είναι η νέα έλευση στον χώρο των boutique ξενοδοχείων της Αθήνας, στην οδό Αθηνας 65, πήρε το όνομα του από τη θέα της πόλης και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, έχει για σύμβολο μια «pop» Αθηνά, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα την αισθητική της «νέας πολυτέλειας». Το ξενοδοχείο που ήδη δέχεται κρατήσεις από τον Ιανουάριο του 2014, ανοίγει στη θέση του «Baby Grand» της αλυσίδας Grecotel, το οποίο είχε κλείσει προ διετίας για να ανακαινιστεί και έχει δυναμικότητα 63 δωματίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι σουίτες και χωρίζονται σε Art Collection Rooms, Pallas Suites και Penthouse.»
Το La Mirage γίνεται φοιτητική εστία
Το ξενοδοχείο La Mirage βρίσκεται επί της πλατείας Ομονοίας, δίπλα στο πολυόροφο κτίριο του Hondos. Είναι κλειστό από τον Ιούλιο του 2008 και ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας.
Ηδη, βρίσκεται στην τελευταία φάση του η διαδικασία μακροχρόνιας εκμίσθωσής του και υπάρχουν σχέδια από επενδυτές για μετατροπή του σε ξενοδοχείο για φοιτητές, δυναμικότητας 400 κλινών.
Το πρώην υπουργείο Παιδείας
Το παλιό κτίριο του υπουργείου Παιδείας επί της οδού Μητροπόλεως παραμένει φάντασμα από την εποχή της μετακόμισης της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου, πριν από μια δεκαετία στο Μαρούσι.
Το κτίριο ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδας και μετά από προσπάθειες τουλάχιστον 7 χρόνων ενοικιάστηκε για χρονικό διάστημα 40 ετών στον Ομιλο Ξενοδοχείων Ηλέκτρα που αναδείχθηκε πλειοδότης στον σχετικό.
Acropole Palace
Τον Σεπτέμβριο του 2015, αν όλα πάνε καλά θα ανοίξει και πάλι το παλιό κτίριο του ξενοδοχείου Avropole Palace που βρίσκεται επί της Πατησίων απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μετσόβιο. Είναι κλειστό εδώ και πολλά χρόνια και έχει περάσει από πολλά χέρια. Διάσημη ήταν η πώλησή του στο πάλαι ποτέ κραταιό όμιλο του επιχειρηματία Γιώργου Μπατατούδη, πριν ξαναγυρίσει στην κατοχή του υπουργείου Πολιτισμού.
Όπως προβλέπει η μελέτη αποκατάστασης, τα 4.000 τ.μ. θα απορροφήσουν χρήσεις γραφείων και στο υπόγειο, όπου κάποτε βρισκόταν το ballroom, θα λειτουργήσει αίθουσα μονίμων εκθέσεων.
Ο προϋπολογισμός είναι 13 εκατομμύρια ευρώ.
Η περιοχή της Ομόνοιας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από τους επενδυτές για την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας που ήδη έχει καθαρίσει σε σημαντικό βαθμό από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Εκτός από αυτά που προσημειώθηκαν αξίζει να καταγραφεί η επένδυση του ομίλου Βενέτης που ξαναζωντάνεψε το παλιό Νέον και σχεδιάζει την νεκρανάσταση δύο ακόμη του Μπάγκειου και του Μέγας Αλέξανδρος.
Στο κατάστημα Βενέτη 1948 δαπανήθηκαν περί τα 3 εκατ. ευρώ για την διαμόρφωση των 1.200 τ.μ., με τη διοίκηση της εταιρείας να θεωρεί στρατηγικό σημείο τη περιοχή, με προδιαγραφές που θα της επέτρεπαν να δημιουργήσει στην καρδιά της Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία στην Ευρώπη.
Το εμβληματικό Μινιόν
Στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής επενδύει και ο όμιλος Folli Follie. Μετά την εγκατάλειψη του σχεδιασμού για τη μετατροπή του παλιού Μινιόν σε κτίριο γραφείων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια για την εμπορική χρήση του πιο γνωστού πολυκαταστήματος της Αθήνας, που τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό.
Αλίκη και Παλλάς
Η θυγατρική του ομίλου Πειραιώς, η Picar, έχει στα σχεδιά της τη λειτουργία συνεδριακού κέντρου 1.190 συνέδρων, στα θέατρα Αλίκη και Παλλάς. Το συνολικό κόστος για το έργο τοποθετείται στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε στο τέλος του Δεκεμβρίου επιχορήγηση σε ποσοστό 30% επί του συνολικού κόστους της επένδυσης, ήτοι 6,6 εκατ. ευρώ.
Μείωση των ενοικίων
Καθοριστική για την ανάσταση του κέντρου της Αθήνας είναι μείωση των ενοικίων στην ευρύτερη περιοχή και η παράλληλη κατάργηση του «αέρα».
Τα ακίνητα στην Ερμού πλέον νοικιάζονται από 100 έως 150 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, όταν πριν από μία πενταετία είχαν αγγίξει τα 300 ευρώ/τ.μ. τον μήνα.
Σε Πανεπιστημίου και Σταδίου οι επιχειρηματίες μπορούν να νοικιάσουν πλέον με 50-80 ευρώ/τ.μ., όταν παλιότερα έπρεπε να διαθέσουν τα διπλάσια συν τον «αέρα» χιλιάδων ευρώ.
Ενώ, στην Ομόνοια και την οδό Πατησίων, τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει πάνω από 60% και κυμαίνονται από 20 έως 50 ευρώ/τ.μ. τον μήνα. koolnews
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!