Γυμναστική αντί για χάπια;
Η άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική αγωγή στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις δεν συστήνεται.
Γυμναστική αντί για χάπια;
Σηκωθείτε από την πολυθρόνα σας και αρχίστε να κινείστε. Αυτή είναι η συμβουλή που δίνουν τα τελευταία χρόνια οι γιατροί στους ασθενείς τους για να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος και να έχουν καλή καρδιαγγειακή λειτουργία. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, κάποιες φορές η φυσική δραστηριότητα μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει τα χάπια.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το London School of Economics, την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και εκείνη του Στάνφορντ συνέκριναν τα αποτελέσματα που έχει η άσκηση με αυτά που προκύπτουν από τη λήψη φαρμάκων στις εξής περιπτώσεις: καρδιοπάθεια, αποκατάσταση έπειτα από εγκεφαλικό, αντιμετώπιση σοβαρού καρδιακού προβλήματος (καρδιακή ανεπάρκεια) και πρόληψη διαβήτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε κάποιες καταστάσεις βοηθά περισσότερο η γυμναστική, ενώ σε άλλες τα φάρμακα.
Αρχικά, οι επιστήμονες εξέτασαν τα στοιχεία από 305 κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 339.274 ανθρώπους. Κάποιοι από αυτούς ακολούθησαν πρόγραμμα γυμναστικής και άλλοι αγωγή με φάρμακα. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη και της καρδιοπάθειας. Ωστόσο, τα φάρμακα ήταν εκείνα που βοήθησαν όσους είχαν σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, οι οποίοι έπρεπε να αποφεύγουν τη γυμναστική.
Παρά τα ευρήματα που επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία, μένει να εξακριβωθεί πόσο συχνά πρέπει να αθλείται κάποιος για να έχει όφελος και τι είδους φυσική δραστηριότητα να κάνει.
Προς το παρόν οι επιστήμονες συνιστούν μέτρια προπόνηση διάρκειας 2,5 ωρών περίπου την εβδομάδα, ενώ σε κάθε πρόβλημα που έχετε πρέπει να απευθύνεστε στο γιατρό σας. elle
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!