Η μουσική είναι το μυστικό για αποτελεσματική άσκηση
Η προπόνηση μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε μια άκρως διασκεδαστική εμπειρία αν την ώρα που ασκούμαστε ακούμε το αγαπημένο μας κομμάτι.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι πολλοί γκουρού του wellness καθώς και επιστήμονες συμβουλεύουν τους αθλούμενους να μην αποχωρίζονται τα ακουστικά, το iPod ή το κινητό τους όταν κάνουν γυμναστική. Ο λόγος; Η μουσική μπορεί να μας ξεσηκώσει αλλά και να μας ηρεμήσει. Εν ολίγοις, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας κάνει ακόμα πιο πρόθυμους να εκτελέσουμε ένα πρόγραμμα, όσο απαιτητικό κι αν είναι.
Γερμανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Ανθρώπινου Εγκεφάλου και Γνωσιακής Επιστήμης του Ερευνητικού Κέντρου Max Planck της Λιψίας έκαναν και άλλη μια σημαντική διαπίστωση σχετικά με το θέμα. Οι επιστήμονες βρήκαν πως οι επιδόσεις μας στη γυμναστική είναι ακόμη καλύτερες όταν συνθέτουμε εμείς οι ίδιοι τις μελωδίες. Πώς έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα;
Οι ειδικοί έφτιαξαν ένα hi-tech kit, ένα μηχάνημα παραγωγής ήχου, κάτι ανάλογο με το συνθεσάιζερ. Η έξυπνη μηχανή ενσωματώθηκε σε στεπ, ποδήλατα και όργανα με βάρη. Κάθε φορά που οι αθλούμενοι χρησιμοποιούσαν κάποιο από τα παραπάνω δημιουργούνταν μια ορισμένη μουσική σύνθεση. Αυτό συνέβαινε διότι από κάθε τους κίνηση προέκυπτε και ένας διαφορετικός ήχος, άλλος όταν εκτελούσαν την άσκηση αργά και άλλος όταν το έκαναν πιο γρήγορα.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες χώρισαν υγιή άτομα σε δύο ομάδες. Ζήτησαν από τα μέλη της πρώτης να εκτελέσουν ένα 6λεπτο workout με τον παραπάνω εξοπλισμό και από εκείνα της δεύτερης να κάνουν το ίδιο με συμβατικά μηχανήματα ακούγοντας απλώς μουσική.
Αυτό που παρατήρησαν είναι ενδεικτικό: το πρώτο γκρουπ έβγαλε με μεγαλύτερη άνεση την προπόνηση, σε αντίθεση με το άλλο που δυσκολεύτηκε. Η σύνθεση της μουσικής δεν έδωσε μόνο κίνητρο στους αθλούμενους, αλλά τους βοήθησε και να μην καταπονηθούν πολύ από την άσκηση. Οι ίδιοι μάλιστα δήλωσαν ότι έπειτα από την προπόνηση αισθάνονταν ευφορία και είχαν ανεβασμένη διάθεση.
Πού οφείλεται όμως αυτό; «Το να συνθέτει κάποιος μουσική είναι πολύ διαφορετικό από το να παραμένει ένας παθητικός δέκτης ηχητικών ερεθισμάτων. Στην πρώτη περίπτωση ενισχύονται ασυναίσθητα οι μυϊκές του κινήσεις και εκείνος νιώθει γεμάτος ενεργητικότητα. Έτσι ανταποκρίνεται με περισσότερη προθυμία στο πρόγραμμα. Καταβάλλει μικρότερη προσπάθεια, αλλά έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Σαν να βρίσκεται εκστασιασμένος σε μια συναυλία» εξηγεί ο δρ Φριντζ, επικεφαλής της μελέτης.
Δυστυχώς, το χρήσιμο αυτό gadget δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά. Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή, οι επιστήμονες μας προτρέπουν να σιγοτραγουδάμε το αγαπημένο μας κομμάτι και όχι μόνο να το ακούμε κάθε φορά που κάνουμε γυμναστική. Ίσως αυτό μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά στο στόχο μας, δηλαδή να αποκτήσουμε ένα αδύνατο και γερό κορμί. elle
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο, η γνώμη σας μετράει!